Książka
Regulacja masy ciała w sporcie
Mizera Krzysztof,Mizera Justyna
Wydawca: Galaktyka
Cena: 59.90 zł
55.71 zł brutto
Najniższa cena z ostatnich 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: 55.71 zł
Koszty dostawy:
- Odbiór w Księgarni 0.00 zł brutto
- Poczta Polska 9.50 zł brutto
- Kurier DPD 15.00 zł brutto
- Paczkomaty InPost 8.99 zł brutto
- Poczta Polska - odbiór w punkcie 0.00 zł brutto
- Orlen Paczka 0.00 zł brutto
Dostępność:
Opis produktu
Uzyskanie czy też utrzymanie optymalnej masy ciała jest ważne w większości dyscyplin sportowych zarówno na poziomie amatorskim, jak i wyczynowym. Czasami, na poziomie rekreacyjnym, to tylko kwestia efektu wizualnego (ćwiczę, by lepiej wyglądać) lub też poprawy stanu zdrowia. W piłce nożnej, koszykówce, biegach, kolarstwie czy tenisie zbyt duża masa ciała może zmniejszyć szybkość albo obniżyć wydolność organizmu, zwiększa też ryzyko urazów i kontuzji. W wielu dyscyplinach masa ciała często w sposób bezpośredni wpływa na rywalizację (kategorie wagowe), a na przykład w sportach walki (boks, zapasy, MMA itp.) czy sportach sylwetkowych (kulturystyka, fitness itp.) jest ona głównym czynnikiem warunkującym sam udział w zawodach. Z danych wynika, że 70–80% sportowców przyznaje się do „robienia wagi”, czyli regulacji masy ciała dzięki różnym metodom żywieniowym i praktykom mającym na celu zmianę składu ciała w różnym czasie i zakresie. Książka ta przeznaczona jest dla sportowców, trenerów, fizjoterapeutów i dietetyków. Autorzy prezentują różne warianty żywieniowe, techniki oraz mechanizmy fizjologiczne służące regulacji masy ciała z podziałem na przybieranie lub redukcję masy w krótszym lub dłuższym okresie. Ponadto opisują metody i zabiegi stosowane przez sportowców, a także wyjaśniają ich fizjologiczne podstawy wpływu na organizm. Autorzy zwrócili również uwagę na konsekwencje niewłaściwych praktyk stosowanych przez licznych zawodników – zwłaszcza tych wykorzystywanych przy tzw. uderzeniowym robieniu wagi, co oznacza redukcję nawet kilkunastu kilogramów w ciągu kilku dni. Książka ma charakter praktyczny – to zbiór informacji oraz skutecznych wskazówek i konkretnych planów żywieniowych służących uzyskaniu zakładanej masy ciała.
- Podtytuł
- Optymalne warianty żywieniowe oraz mechanizmy fizjologiczne
- Autor
- Mizera Krzysztof,Mizera Justyna
- Język
- polski
- Wydawnictwo
- Galaktyka
- ISBN
- 9788375798753
- Rok wydania
- 2023
- Liczba stron
- 232
- Oprawa
- Miękka
- Format
- 16.5x24.0cm
- Typ publikacji
- Książka
Opinie, recenzje, testy:
Ten produkt nie ma jeszcze opinii
Twoja opinia
Zapytaj o produkt